Villa het Tolhuis
Vote good + (4)
Viewed 2360
Building category: Country: Location: Built:
residential-family house Netherlands not defined Yes
Price: Area: Year: Architect/s:
Private not defined 2015 Bekkering Adams architecten
Address: Client: Office/s:
Zaltbommel WoudenbergWijnstekers Bekkering Adams architecten
PROJECT DESCRIPTION

The design for this toll house is a conversion of an existing toll house with working and living
areas. The design is fully built by the owners themselves and reflects their passion for exceptional
materialization and building techniques. The result is an extraordinary house in which old and
new are interwoven. A meandering wall connects the different volumes into a self evident and
coherent whole. With patios, walled gardens and large sliding doors, the garden is drawn into
the house, so that inside and outside flow together. Skylights, narrow strip windows and large
glass surfaces provide a surprising play of light in the house.
The design provides with a living area, working area and a big studio, which could be used in
the future as a gallery. The existing situation was a cluttered structure of different annex buildings
and garden walls, which were added to the toll house in last decades. The toll house itself had
become invisible. In the design several parts are demolished and all building components are
brought together as one volume. In this way the extension has a strong appearance and the toll
house is done full justice.
A meandering wall connects all the building parts. A corridor on the street side, located at the
back of the volume of the toll house, functions as a connecting element for the different building
parts and functions also a sound buffer against the traffic noise. This corridor gives access to all
areas of the building. The different living areas are placed transversal to the corridor: living,
kitchen, studio, patio, working area and storage, together a form of series of big and small
spaces, each with their own characteristics and atmosphere.
During winter and summer different parts of these areas can be closed or added so the house can
move along and can be used in different ways during the seasons. The rainwater falls as a
cascade into a pond in the living room inside the house, this water is used for the gray water
circuit as well as a decorative element in the house. Inside the house all facilities are integrated in
the concrete elements, such as the floor- and wall heating, lighting, wall sockets and vacuum
system.
The building is made out of in-situ concrete, which is detailed with great precision so formwork,
pattern of spacers and specific characteristics of the material are part of the composition. The
facade and overhangs have been carried out with a special, imported from England, dark flat
brick executed in glued brickwork. The brickwork folds itself fully three dimensional around the
contour of the house, thus giving the building a solid sculptured appearance. Solid oak wood
window-panels shape the encasing that frame the view.
The outdoor area is part of the design of the house and inside the house nature is felt and sensed
everywhere. Small enclosed gardens and patios, low windows or strategic roof lights catch the
daylight and project it on the walls. Together they strengthen the feeling of a house as a green
oasis behind the long garden wall.



BUILDING MATERIALS AND
TECHNICAL DESCRIPTION



You must be logged in to write a comment.
    Comments (1)   
  • kromaser

    27.09.2016. 12:44
    besplatne osmrtnice smrtovnice http://osmrtnice.biz
3dpixelworks.blogspot.com/