The Plein & Pavilion project
The Plein & Pavilion project
30.01.2013

 

The Plein & Pavilion project was conceived by the Battery Conservancy to create an extraordinary “outdoor living room” for spontaneous & scheduled activities, public markets, seating & shade. 
 
Placed on the New Amsterdam Plein, the NY400 Dutch Pavilion is presented as a gift from the Dutch government to the people of New York. The pavilion marks the location as a destination and a ‘hub’ of a multivalent programme. The structure will be a major transportation hub, serving over 150,000 visitors & residents with visitor information & locally grown food at one of Lower Manhattan’s newest & most dynamic cultural gateways.
The programme oscillates between facility services (culinary outlet and information point) and more temporary or changing art and new light/media installations.
 
The geometry of the pavilion expresses its programmatic intentions, with the centre of the installation designed for more permanent functions. The formal figure of the structure becomes increasingly more fluid and dispersed away from this centre as it opens up onto the immediate landscape. The attendant ‘flowering’ of the four wings of the pavilion responds to varying orientations on the site.
 
Architects                              :  Architect Ben van Berkel / UNStudio
Source                                   : unstudio.com
Source                                   : unstudio.comThe Plein & Pavilion project was conceived by the Battery Conservancy to create an extraordinary “outdoor living room” for spontaneous & scheduled activities, public markets, seating & shade. 
 
Placed on the New Amsterdam Plein, the NY400 Dutch Pavilion is presented as a gift from the Dutch government to the people of New York. The pavilion marks the location as a destination and a ‘hub’ of a multivalent programme. The structure will be a major transportation hub, serving over 150,000 visitors & residents with visitor information & locally grown food at one of Lower Manhattan’s newest & most dynamic cultural gateways.
The programme oscillates between facility services (culinary outlet and information point) and more temporary or changing art and new light/media installations.
 
The geometry of the pavilion expresses its programmatic intentions, with the centre of the installation designed for more permanent functions. The formal figure of the structure becomes increasingly more fluid and dispersed away from this centre as it opens up onto the immediate landscape. The attendant ‘flowering’ of the four wings of the pavilion responds to varying orientations on the site.
 
Architects                              :  Architect Ben van Berkel / UNStudio 
Source                                   : unstudio.com


GALLERY

You must be logged in to write a comment.
    Comments (0)

3dpixelworks.blogspot.com/